eduhelp - Μαθήματα Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου (ΕΑΠ)

Υποστήριξη Πανεπιστημιακών Σπουδών

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) - Πρόγραμμα σπουδών (ΠΛΗ, ΔΕΟ)

ΠΛΗ 10 Εισαγωγή στην Πληροφορική

Κύριος σκοπός της Θ.Ε. ‘Εισαγωγή στην Πληροφορική’ είναι να γνωρίσει ο φοιτητής θεμελιώδεις αρχές της Επιστήμης της Πληροφορικής και της διαχείρισης πληροφοριών, να αποκτήσει βασικές γνώσεις για αλγορίθμους επίλυσης προβλημάτων, τεχνικές, εργαλεία και γλώσσες δομημένου προγραμματισμού, καθώς και αρχές ανάπτυξης προγραμμάτων. Επίσης να αποκτήσει γνώσεις στην χρήση απλών και σύνθετων δομών δεδομένων και στη διαχείριση πληροφοριακών συστημάτων ώστε να καταστεί ικανός να ακολουθήσει την εξελικτική πορεία της Τεχνολογίας, της Πληροφορικής και των εφαρμογών τους, στο παρόν και στο μέλλον.

Η Θ.Ε. περιλαμβάνει τις ακόλουθες υποενότητες (γνωστικά αντικείμενα):

  • Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών
  • Τεχνικές Προγραμματισμού
  • Δομές Δεδομένων
  • Γλώσσες Προγραμματισμού

Επιστροφή στη λίστα του Προγράμματος σπουδών

ΠΛΗ 11 Αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού

Κύριος σκοπός της Θ.Ε. «Αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού» είναι να γνωρίσουν οι φοιτητές την Πληροφορική ως μια εφαρμοσμένη επιστήμη της μηχανικής, η οποία παρέχει ένα σύνολο τεκμηριωμένων αρχών, μεθοδολογιών και τεχνικών, με τη βοήθεια των οποίων μπορεί κανείς να αναπτύξει ποιοτικά προϊόντα λογισμικού.

Οι φοιτητές θα εκπαιδευθούν αρχικά στις βασικές αρχές και έννοιες της Τεχνολογίας Λογισμικού, πριν μελετήσουν ειδικότερα ζητήματα και περιοχές εφαρμογής των μεθοδολογιών που αυτή περιλαμβάνει. Δύο πολύ σημαντικές και διαδεδομένες περιοχές εφαρμογής της Πληροφορικής είναι τα Λειτουργικά Συστήματα και οι Βάσεις Δεδομένων. Ακόμη, οι φοιτητές θα μελετήσουν τεχνικές αξιολόγησης της πολυπλοκότητας και πρακτικής εφαρμογής των αλγορίθμων επίλυσης προβλημάτων με τη χρήση υπολογιστή.

Εκτός από τη μετάδοση γνώσεων και την απόκτηση δεξιοτήτων εφαρμογής των μεθοδολογιών της Τεχνολογίας Λογισμικού, η Θ.Ε. στοχεύει στην υιοθέτηση εκ μέρους των φοιτητών θετικής στάσης σχετικά με την εφαρμογή στην ανάπτυξη λογισμικού διαδεδομένων αρχών και μεθοδολογιών. Ο απώτερος στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας του λογισμικού, η ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας και η ικανοποίηση των αναγκών για τις οποίες αναπτύχθηκε το σύστημα λογισμικού.

Η Θ.Ε. περιλαμβάνει τις ακόλουθες υποενότητες (γνωστικά αντικείμενα):

  • Τεχνολογία Λογισμικού Ι
  • Λειτουργικά Συστήματα Ι
  • Βάσεις Δεδομένων

Επιστροφή στη λίστα του Προγράμματος σπουδών

ΠΛΗ 12 Γενικά Μαθηματικά για Πληροφορική Ι

Ο στόχος αυτής της Θ.Ε. είναι η απόκτηση από την πλευρά του φοιτητή της αναγκαίας ικανότητας να κατανοήσει, ερμηνεύσει και περιγράψει βασικές έννοιες και να επιλύσει πολλά προβλήματα της Φυσικής , της Χημείας, της Βιολογίας, κλπ. Η μαθηματική αυτή κατάρτιση είναι απαραίτητη για δύο λόγους: (α) Εξοικειώνει τον φοιτητή με τα Μαθηματικά, ως κοινή γλώσσα όλων των θετικών επιστημών και (β) τον καθιστά ικανό, σε ένα επόμενο στάδιο, να εφαρμόσει σωστά τις μεθόδους της Πληροφορικής σε πρακτικά προβλήματα, όπως αυτά που περιγράφονται στην παρούσα Θ.Ε.

Η Θ.Ε. περιλαμβάνει τις ακόλουθες υποενότητες (γνωστικά αντικείμενα):

  • Γραμμική Άλγεβρα
  • Λογισμός μιας μεταβλητής
  • Στοιχεία Υπολογιστικών Γλωσσών (Matlab, Mathematica κλπ.)

Επιστροφή στη λίστα του Προγράμματος σπουδών

ΠΛΗ 20 Διακριτά Μαθηματικά και Μαθηματική Λογική

Ο σκοπός της ΘΕ «Διακριτά Μαθηματικά και Μαθηματική Λογική» είναι να διδαχθεί ο φοιτητής κάποια κεφάλαια των Μαθηματικών που είναι απολύτως απαραίτητα στην θεμελίωση της Επιστήμης της Πληροφορικής. Η ΘΕ περιλαμβάνει λοιπόν την «Μαθηματική Λογική» που είναι το βασικό εργαλείο αυστηρής συμπερασματολογίας και θεμελίωσης της Πληροφορικής. Περιλαμβάνει επίσης και κλασσικά κεφάλαια Διακριτών Μαθηματικών τα οποία σε αντίθεση με τα Συνεχή Μαθηματικά επιβάλλουν ιδιαίτερο τρόπο σκέψης πολύ κοντά στις απαιτήσεις της Πληροφορικής. Το βασικό αποδεικτικό εργαλείο εδώ είναι η Μαθηματική Επαγωγή τα δε προβλήματα απαιτούν πολλές φορές ξεχωριστές μεθόδους αντιμετώπισης. Οι δομές και τα αντικείμενα των Διακριτών Μαθηματικών εφαρμόζονται άμεσα στις θεμελιώσεις της Πληροφορικής όπως στην Θεωρία Αλγορίθμων και στις Δομές Δεδομένων. Έμφαση τέλος δίνει η ΘΕ (στο τρίτο βιβλίο που περιλαμβάνει), στην Θεωρία Γραφημάτων η οποία είναι ίσως το κεφάλαιο των Διακριτών με τις περισσότερες εφαρμογές στην Πληροφορική μια και τα Γραφήματα μοντελοποιούν πολύ αποτελεσματικά πολλά προβλήματα από διαφορετικούς κλάδους της Πληροφορικής.

Η Θ.Ε. περιλαμβάνει τις ακόλουθες υποενότητες (γνωστικά αντικείμενα):

  • Διακριτά Μαθηματικά
  • Θεωρία γραφημάτων
  • Μαθηματική Λογική

Επιστροφή στη λίστα του Προγράμματος σπουδών

ΠΛΗ 21 Ψηφιακά Συστήματα

Ο σκοπός της θεματικής ενότητας είναι να γνωρίσουν οι φοιτητές βασικές έννοιες και απλές μεθοδολογίες για τη σχεδίαση ψηφιακών κυκλωμάτων, να εξοικειωθούν με τη βασική δομή και τα κύρια υποσυστήματα ενός υπολογιστή και, τέλος, να μυηθούν στην τεχνολογία των μικροεπεξεργαστών, γνωρίζοντας την αρχιτεκτονική τους, τις δύο κυριότερες οικογένειες αυτών και τις βασικές αρχές σχεδίασης συστημάτων με μικροεπεξεργαστές.

Η Θ.Ε. περιλαμβάνει τις ακόλουθες υποενότητες (γνωστικά αντικείμενα):

  • Ψηφιακή Σχεδίαση Ι
  • Ψηφιακή Σχεδίαση ΙΙ
  • Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Ι
  • Μικροεπεξεργαστές

Επιστροφή στη λίστα του Προγράμματος σπουδών

ΠΛΗ 22 Βασικά Ζητήματα Δικτύων Η/Υ

Ο σκοπός της ΘΕ “Βασικά Ζητήματα Δικτύων ΗΥ” είναι να γνωρίσει ο φοιτητής τις διαφορετικές τεχνικές δικτύωσης των υπολογιστών, καθώς και τα μέσα και τους τρόπους επικοινωνίας και μετάδοσης της πληροφορίας. Ο φοιτητής θα γνωρίσει αρχικά τα φυσικά μέσα μετάδοσης και τις μεθόδους μετάδοσης του σήματος μέσα από αυτά.= (Τόμος Β: Ψηφιακές Επικοινωνίες). Στη συνέχεια θα εισαχθεί στις έννοιες των δικτύων των υπολογιστών, στα πρωτόκολλα και στις αρχιτεκτονικές τους (Τόμος Γ: Δίκτυα Υπολογιστών Ι). Τέλος, θα ασχοληθέι σε βάθος με τη θεωρία της πληροφορίας και της κωδικοποίσηής της, θέματα απαραίτητα για την αποδοτική και ασφαλή μετάδοση δεδομένων (Τόμος Α: Θεωρία Πληροφορίας και Κωδικοποίησης).

Η Θ.Ε. περιλαμβάνει τις ακόλουθες υποενότητες (γνωστικά αντικείμενα):

  • Θεωρία Πληροφορίας και Κωδικοποίησης
  • Ψηφιακές Επικοινωνίες
  • Δίκτυα Υπολογιστών Ι

Επιστροφή στη λίστα του Προγράμματος σπουδών

ΠΛΗ 24 Σχεδιασμός Λογισμικού

Ο σκοπός της θεματικής ενότητας είναι να γνωρίσουν οι φοιτητές έννοιες, εργαλεία και διαδικασίες που σχετίζονται με τη Σχεδίαση Λογισμικού. Επιμέρους στόχοι είναι να γνωρίσουν έννοιες σχετικές με μεταγλωττιστές και διερμηνευτές, να μπορέσουν να κατασκευάσουν βασικά τμήματα ενός μεταγλωττιστή, να εξοικειωθούν με την αντικειμενοστραφή τεχνολογία και ανάλυση λογισμικού, να εισαχθούν στις βασικές έννοιες των εργαλείων ανάπτυξης λογισμικού, να εκτεθούν στις βασικές έννοιες της διοίκησης σχηματισμών λογισμικού και της διασφάλισης ποιότητας λογισμικού και να μυηθούν στον αντικειμενοστραφή προγραμματισμό μαθαίνοντας παράλληλα τη γλώσσα προγραμματισμού Java.

Η Θ.Ε. περιλαμβάνει τις ακόλουθες υποενότητες (γνωστικά αντικείμενα):

  • Μεταγλωττιστές
  • Τεχνολογία Λογισμικού ΙΙ
  • Γλώσσες Προγραμματισμού ΙΙ - Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός

Επιστροφή στη λίστα του Προγράμματος σπουδών

ΠΛΗ 30 Θεμελιώσεις Eπιστήμης Υπολογιστών

Όπως όλες οι επιστήμες, η επιστήμη υπολογιστών έχει τα δικά της βασικά ερωτήματα όπως: Τι είναι αλγόριθμος; Ποια προβλήματα είναι δυνατόν να λυθούν με υπολογιστές; Πότε ένας αλγόριθμος είναι πρακτικά υλοποιήσιμος; Σκοπός της Θ.Ε. είναι να μάθουν οι φοιτητές τις απαντήσεις στα βασικά αυτά ερωτήματα. Οι απαντήσεις αυτές αποτελούν την κομψή και βασική θεμελίωση της επιστήμης υπολογιστών.

Η Θ.Ε. περιλαμβάνει τις ακόλουθες υποενότητες (γνωστικά αντικείμενα):

  • Αλγόριθμοι και Πολυπλοκότητα
  • Θεωρία Υπολογισμού
  • Αυτόματα και Τυπικές Γλώσσες

Επιστροφή στη λίστα του Προγράμματος σπουδών

ΠΛΗ 31 Tεχνητή Νοημοσύνη–Εφαρμογές

Κύριος στόχος της Θ.Ε. «Τεχνητή Νοημοσύνη - Εφαρμογές» είναι να γνωρίσουν οι φοιτητές την Πληροφορική ως μια εφαρμοσμένη επιστήμη η οποία προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στον άνθρωπο και τις μηχανές. Ακόμη και σήμερα, αν και η επιστήμη αυτή έχει εμφανίσει αλματώδη ανάπτυξη, δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει ηλεκτρονικούς υπολογιστές απαλλαγμένους από τα κλασσικά μειονεκτήματα μιας μηχανής. Έτσι, εκτός από λίγες εξαιρέσεις, δεν υπάρχουν σήμερα μηχανές που είναι σε θέση να:
Επικοινωνήσουν με τον άνθρωπο σε φυσική γλώσσα, να απαντούν σε ερωτήσεις για διάφορα συγκεκριμένα προβλήματα (εκτός αν είναι εφοδιασμένοι με μια κατάλληλη μέθοδο επίλυσης), ή να αποκτούν εμπειρίες και να μαθαίνουν από τις αποτυχίες και τα λάθη τους.

Η περιοχή της επιστήμης που ασχολείται με αυτού του είδους τα προβλήματα καλείται Τεχνητή Νοημοσύνη και έχει ως κύριο στόχο της να γίνει ο υπολογιστής ποιο έξυπνος και κατ΄ επέκταση ποιο χρήσιμος, αφού θα είναι σε θέση να ανταποκρίνεται πολύ καλύτερα στις ανάγκες και τις επιθυμίες του ανθρώπου. Από αυτήν τη σκοπιά, Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) ονομάζεται η μελέτη των τεχνικών και των διεργασιών που δίνουν σε ένα υπολογιστή τη δυνατότητα να αποκτά διανοητικές ικανότητες, ανάλογες με αυτές που διαθέτει ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Υπολογιστική Νοημοσύνη (ΥΝ) είναι το τμήμα της ΤΝ, το οποίο προέρχεται από την προσπάθεια εξομοίωσης νοητικών και γενετικών λειτουργιών των έμβιων όντων. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα Νευρωνικά Δίκτυα (ΝΔ) και οι Γενετικοί αλγόριθμοι (ΓΑ).

Σκοπός της ΘΕ είναι να εισάγει αρχικά το φοιτητή στις έννοιες και τις βασικές αρχές της ΤΝ, την εφαρμογή της στην επίλυση προβλημάτων και την τεχνολογία των Εμπείρων Συστημάτων. Στη συνέχεια, θα παρουσιαστούν οι δύο υποενότητες της ΥΝ, δηλαδή τα ΝΔ και οι ΓΑ. Οι φοιτητές θα εκπαιδευθούν αρχικά στις βασικές αρχές και έννοιες της ΥΝ, πριν μελετήσουν ειδικότερα ζητήματα (όπως η εκπαίδευση των ΝΔ και η εφαρμογή των γενετικών τελεστών για την εξέλιξη των ΓΑ) και περιοχές εφαρμογής των μεθοδολογιών που αυτή περιλαμβάνει.

Εκτός από τη μετάδοση γνώσεων και την απόκτηση δεξιοτήτων εφαρμογής των μεθοδολογιών της Τεχνητής Νοημοσύνης, η Θ.Ε. στοχεύει στην υιοθέτηση εκ μέρους των φοιτητών θετικής στάσης σχετικά με την ανάπτυξη λογισμικού και εφαρμογών της ΤΝ σε πραγματικά προβλήματα. Ο απώτερος στόχος είναι η ολοκλήρωση των παραπάνω γνώσεων, με την καθοδήγηση του φοιτητή για την ανάπτυξη υβριδικών Έμπειρων Συστημάτων, που συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα των κλασσικών τεχνικών της ΤΝ με αυτά των προηγμένων τεχνικών της ΥΝ.

Η Θ.Ε. περιλαμβάνει τις ακόλουθες υποενότητες (γνωστικά αντικείμενα):

  • Τεχνητή Νοημοσύνη και Έμπειρα Συστήματα
  • Νευρωνικά Δίκτυα και Εφαρμογές
  • Γενετικοί Αλγόριθμοι και Εφαρμογές

Επιστροφή στη λίστα του Προγράμματος σπουδών

ΔΕΟ 13 Ποσοτικές Μέθοδοι

Σκοπός της ενότητας είναι:
Να σας παρουσιάσει τις τεχνικές των Επιχειρησιακών Μαθηματικών, της Επιχειρησιακής Στατιστικής, της Επιχειρησιακής Έρευνας και των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (Η/Υ), οι οποίες είναι απαραίτητες για την κατανόηση βασικών εννοιών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΔΕ), αλλά και στην ποσοτική αντιμετώπιση προβλημάτων τους.
Να σας εισαγάγει στην προβληματική που αναπτύσσεται για την επίλυση ποσοτικών προβλημάτων στη ΔΕ.
Να σας εξοικειώσει με τις μεθόδους οι οποίες χρησιμοποιούνται στην επίλυση προβλημάτων Επιχειρησιακών Μαθηματικών, Στατιστικής και Επιχειρησιακής Έρευνας.
Να σας ενημερώσει για τα λειτουργικά συστήματα Η/Υ και τα προγράμματα γραφείου τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως από επιχειρήσεις, και αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της λειτουργίας τους.

Η Θ.Ε. περιλαμβάνει τις ακόλουθες υποενότητες (γνωστικά αντικείμενα):

  • Επιχειρησιακά Μαθηματικά
  • Επιχειρησιακή Στατιστική
  • Επιχειρησιακή Έρευνα
  • Εισαγωγή στους Η/Υ

Επιστροφή στη λίστα του Προγράμματος σπουδών